Login

Nebula Compressor <UP> version not working at all

Tips & tricks, working results, technical support

Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby idrummer » Wed Nov 13, 2013 7:13 am

Hi everybody.
I know I must be doing something wrong and some help would be really appreciate it.
I've been using nebula (Reverb) for EQ basically and to use some of AlexB Consoles. I also used Fate compressor sometimes, but now I wanted to get an approach to the new compressor stuff with nebula. So I decided to give a try first downloading Gemini Audio's Kult Compressor demo. Then I followed some instructions I've found here to setup the compressor .xml file (I have to say that I'm using the latest version of Nebula 3 Pro (1.3.602b) on Mac OSX.6.8 and Digital Performer).
Well, right now I can use from 45 to 50 Nebula (Reverb) instances (depending on the project) at 2048 DSPbuffer without a blink, and considering how unstable Nebula was on previous versions, now I can tell that I have very much less crashes than what I was used to with older versions. So I could say I'm quite happy.
So the problem for me is that I setup Nebula (Compressor) and wanted to try KultComp demo version and my Mac literally explodes with just one instance of the compressor and my CPU overloads and it can't even play one bar of the song. What am I doing wrong?
Here is my .xml info:
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>
<?generated by Nebula2 parser?>
<MASTER>
<MAGIC> 12gd </MAGIC>
<UP> 1 </UP>
<DATAPATH> /Volumes/BACK-UP HD/AcusticaAudio/Nebula3/ </DATAPATH>
<PROGRAMSUBPATH> Programs/ </PROGRAMSUBPATH>
<VECTORSUBPATH> Vectors/ </VECTORSUBPATH>
<SETUPSUBPATH> Setups/ </SETUPSUBPATH>
<CACHESUBPATH> Temp/ </CACHESUBPATH>
<SKINSUBPATH> Skins/ </SKINSUBPATH>
<SETUPROMNAME> Rom.xml </SETUPROMNAME>
<DICTIONARYSUBPATH> Dictionaries/ </DICTIONARYSUBPATH>
<DICTIONARYROMNAME> Rom.xml </DICTIONARYROMNAME>
<WORKBUFFER> 32768 </WORKBUFFER>
<HDIMMAX> 10 </HDIMMAX>
<FIXEDQUALITY> 0 </FIXEDQUALITY>
<SERVERADDRESS> . </SERVERADDRESS>
<SERVERPORT> 6000 </SERVERPORT>
<METERTYPE> 7 </METERTYPE>
<OTIMED> 5 </OTIMED>
<OFREQD> 11 </OFREQD>
<PROGRAMRATE> 100 </PROGRAMRATE>
<EXPORTAUDIOQUALITY> 1 </EXPORTAUDIOQUALITY>
<FORCEOFFSET> 1500 </FORCEOFFSET>
<LTIMED> 20029 </LTIMED>
<LFREQD> 20000 </LFREQD>
<GUIRATE> 30000 </GUIRATE>
<HDIM> 10 </HDIM>
<BPMDEFAULT> 120000 </BPMDEFAULT>
<AHEADLENGTH> 1315 </AHEADLENGTH>
<SCANBOOT> 1 </SCANBOOT>
<AUTOTHREAD> 0 </AUTOTHREAD>
<FASTBOOT> 1 </FASTBOOT>
<RATECONVERSION> 4500000 </RATECONVERSION>
<FONTCOLOUR> 0 </FONTCOLOUR>
<SKINNAME> SK GooD </SKINNAME>
<NODROP> 0 </NODROP>
<LOADERPRIORITY> 1 </LOADERPRIORITY>
<MODE> 1 </MODE>
<DSPBUFFER> 128 </DSPBUFFER>
<MIDISTSMIX1> 176 </MIDISTSMIX1>
<MIDICTRMIX1> 127 </MIDICTRMIX1>
<MIDISTSMIX2> 176 </MIDISTSMIX2>
<MIDICTRMIX2> 127 </MIDICTRMIX2>
<MIDISTSMIX3> 176 </MIDISTSMIX3>
<MIDICTRMIX3> 127 </MIDICTRMIX3>
<MIDISTSMIX4> 176 </MIDISTSMIX4>
<MIDICTRMIX4> 127 </MIDICTRMIX4>
<MIDISTSMIX5> 176 </MIDISTSMIX5>
<MIDICTRMIX5> 127 </MIDICTRMIX5>
<MIDISTSMIX6> 176 </MIDISTSMIX6>
<MIDICTRMIX6> 127 </MIDICTRMIX6>
<MIDISTSMIX7> 176 </MIDISTSMIX7>
<MIDICTRMIX7> 127 </MIDICTRMIX7>
<MIDISTSMIX8> 176 </MIDISTSMIX8>
<MIDICTRMIX8> 127 </MIDICTRMIX8>
</MASTER>

Thank you in advance for your help.
idrummer
User Level IV
User Level IV
 
Posts: 42
Joined: Thu Apr 08, 2010 2:30 pm

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby Gemini Audio » Wed Nov 13, 2013 10:29 am

Try to use the following modifications to your xml:

Most importantly:
<LTIMED> 2100 </LTIMED>

You can also try:
<DSPBUFFER> 256 </DSPBUFFER>

Or
<DSPBUFFER> 512 </DSPBUFFER>

Or maybe even
<DSPBUFFER> 1024 </DSPBUFFER>
User avatar
Gemini Audio
User Level XI
User Level XI
 
Posts: 182
Joined: Tue Jul 17, 2012 4:42 pm

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby brp » Wed Nov 13, 2013 4:21 pm

i have a question here as well:

is the <up> still needed with the version 1.3.602? i realized that with the new version one can adjust program rate quite small. less than 1ms. so i wonder if <up> is implemented by default in the new version, or it is still changing anything in the setup?
brp
User Level IX
User Level IX
 
Posts: 99
Joined: Tue Mar 30, 2010 1:02 pm

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby Gemini Audio » Wed Nov 13, 2013 5:33 pm

I recommend to still use <UP> 1 </UP> because i found it to have another subtle impact besides the prograte.
User avatar
Gemini Audio
User Level XI
User Level XI
 
Posts: 182
Joined: Tue Jul 17, 2012 4:42 pm

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby idrummer » Thu Nov 14, 2013 6:54 am

Thanks for the info!
I must be doing something wrong here because I tried your parameter suggestions and its still collapsing DP. (My DAW).
Maybe I should try to re-install?
Thanks again.
idrummer
User Level IV
User Level IV
 
Posts: 42
Joined: Thu Apr 08, 2010 2:30 pm

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby Gemini Audio » Thu Nov 14, 2013 10:00 am

Another thing you could try is <MAGIC> 13gd </MAGIC>
User avatar
Gemini Audio
User Level XI
User Level XI
 
Posts: 182
Joined: Tue Jul 17, 2012 4:42 pm

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby enriquesilveti » Thu Nov 14, 2013 11:11 am

So the problem for me is that I setup Nebula (Compressor) and wanted to try KultComp demo version and my Mac literally explodes with just one instance of the compressor and my CPU overloads and it can't even play one bar of the song. What am I doing wrong?


If Nebula refresh EVF more quickly you will need more CPU for this instance. We setup a minimum value of refresh EVF rate in MAST. Computer are fast now but not enough. We tried to find a best relationship between performance and sound, our beta testers request sound over performance. Using UP tag you lost AA support.
Enrique Silveti.
Acustica Audio customer and technical support.

MBP 11.5 (i7-4870 | 16 GB | 512 SDD)
SP4 (i5-6300 | 8 GB | 256 SDD)
UFX | Lyra2 | USBPre2
VM U15 | VM Win10 | VM OSX 10.12
N4/NAT4 | SPX3 | RX5 | LN2C | Smaart8 | R5 | PT12 | PX10 | NIK5
User avatar
enriquesilveti
Expert
Expert
 
Posts: 2663
Joined: Sun Mar 28, 2010 9:00 pm
Location: Lodi | Madrid | Buenos Aires

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby enriquesilveti » Thu Nov 14, 2013 11:12 am

Gemini Audio wrote:Another thing you could try is <MAGIC> 13gd </MAGIC>


VST ID = MAGIC tag. Use with care.
Enrique Silveti.
Acustica Audio customer and technical support.

MBP 11.5 (i7-4870 | 16 GB | 512 SDD)
SP4 (i5-6300 | 8 GB | 256 SDD)
UFX | Lyra2 | USBPre2
VM U15 | VM Win10 | VM OSX 10.12
N4/NAT4 | SPX3 | RX5 | LN2C | Smaart8 | R5 | PT12 | PX10 | NIK5
User avatar
enriquesilveti
Expert
Expert
 
Posts: 2663
Joined: Sun Mar 28, 2010 9:00 pm
Location: Lodi | Madrid | Buenos Aires

Re: Nebula Compressor <UP> version not working at all

Postby Gemini Audio » Thu Nov 14, 2013 11:48 am

idrummer wrote:Thanks for the info!
I must be doing something wrong here because I tried your parameter suggestions and its still collapsing DP. (My DAW).
Maybe I should try to re-install?
Thanks again.


Are you using VST or AU? Or are you wrapping? You can check, if the xml tweak took effect by loading the KultComp, go to the KERN page and see, if the TIMED values on the right side are 2.1ms. They shouldn't be higher with the <LTIMED> 2100 </LTIMED> tweak.
User avatar
Gemini Audio
User Level XI
User Level XI
 
Posts: 182
Joined: Tue Jul 17, 2012 4:42 pm


Return to Working with Nebula

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests

cron